Teacher Learning Plans
On this page
Current legal reference synchronized from Ontario e-Laws. Open a Learning Centre walkthrough if you need the steps and form numbers. The statute text below is the legal wording.
Who this affects. Anyone who needs the official wording of this legal text. Use a Learning Centre guide if you are starting or answering a process.
Guides on this site.
- How to raise a concern with an Ontario school board
- What an IPRC is in Ontario schools
- Suspension and expulsion basics in Ontario
- How to raise a school-board complaint in Ontario
Government text current to 2026-10-29.
Confirm a critical date on the official source after you read this page.
Public legal information, not legal advice. For advice, contact a lawyer or licensed paralegal who works in this area.
O. Reg. 98/02: TEACHER LEARNING PLANS, Under: Education Act, R.S.O. 1990, c. E.2
Education Act
Teacher learning plans
Consolidation Period: From September 1, 2007 to the e-Laws currency date.
Last amendment: 97/07.
Legislative History: 265/06, 97/07.
This is the English version of a bilingual regulation.
Interpretation
1. (1) The interpretations and definitions in Part X.2 of the Act apply for the purposes of this Regulation. O. Reg. 98/02, s. 1 (1).
(2) Sections 277.17 and 277.18 of the Act apply, with necessary modifications, to a duty or power of a principal under this Regulation. O. Reg. 98/02, s. 1 (2).
Learning plan
2. (1) Starting with the school year commencing in 2007, every board shall ensure that every teacher, other than a new teacher, employed by the board has a learning plan each year that includes the teacher’s professional growth objectives, proposed action plan and time lines for achieving those objectives. O. Reg. 97/07, s. 1.
(2) Each year after the first year that a teacher has a learning plan, the teacher shall, in consultation with the appropriate principal,
(a) review the teacher’s learning plan from the previous year, the teacher’s learning and growth over the previous year and the summative report of the teacher’s most recent performance appraisal under Part X.2 of the Act; and
(b) update the teacher’s learning plan for the purposes of the current year, if necessary, taking into account the results of the review under clause (a). O. Reg. 97/07, s. 1.
(3) In an evaluation year for a teacher, the consultation required under subsection (2) must include a meeting between the teacher and the appropriate principal in the course of the teacher’s performance appraisal for the year under Part X.2 of the Act. O. Reg. 97/07, s. 1.
(4) In a year that is not an evaluation year for a teacher, the teacher and the appropriate principal shall meet to discuss the learning plan for the year if either of them requests it. O. Reg. 97/07, s. 1.
(5) The teacher and the appropriate principal shall each sign the teacher’s learning plan for the year and each of them shall retain a copy. O. Reg. 97/07, s. 1.
3. Revoked: O. Reg. 97/07, s. 2.
